Årets perenn 2015 Vit skogsaster Aster divaricatus

Den vita skogsastern är en unik skönhet! Som ingen annan perenn med höjd, blommar den sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!

Lätt för att trivas

Skogsastern kan odlas i hela landet, både i sol och skugga men trivs bäst i halvskugga. Den växer bra i de flesta trädgårdsjordar och klarar torka bättre än andra astrar. Till och med i konkurrens med rötter från perenner, buskar och träd frodas den.

Den vita skogsastern är den första av de senblommande astrarna att slå ut sina små stjärnblommor. Den är fin till underplantering i woodland mellan buskar men även i framkanten av rabatter.

I torr skugga blir stammarna raka, medan den i jord med mer fukt och näring växer med vekare, om än lika vackra, stammar. Längre norrut i landet är det bra att plantera den vita skogsastern i skyddat läge, så den hinner blomma innan frosten kommer.

Den vita skogsastern växer vild i lövskogar och längs vägrenar i östra Nordamerika, från Maine och Quebec till Minnesota, Georgia och Alabama.

Kontraster

Färg: Blommans strålblad är vita med gul knapp till att börja med. Allteftersom plantan åldras, blir blommorna något större och får en violett rodnad, som går utifrån blombladsspetsarna in mot den mörknande mitten. Den producerar massor av tunna nästan svarta grenar som bildar en fin kontrast mot skyarna av små vita stjärnlika blommor.

Bladrosetten består av hjärtformade, mörkgröna blad, som följs av fint håriga lansformade, tandade blad längre upp längs stammarna.

Höjd: 50 cm
Blomningstid: augusti/september till oktober.
Den vita skogsastern är mycket lättskött och har små problem med sjukdomar och skadedjur. Notera att vare sig kaniner, harar eller rådjur tycker om den vita skogsastern!

Tillsammans i trädgården

Den vita skogsastern är en fin kompanjon till många tidigblommande trädgårdsväxter. När andra perenner vissnat ner för säsongen, sprider den sitt flor. Fjärilarna älskar den och det är inte slut med att den blommat över. Nu tar moln av vita små luftiga fröställningar över och erbjuder näring till trädgårdens småfåglar, så klipp inte ner den förrän sen höst eller till våren.

En stjärna

Aster kommer från grekiskan och betyder stjärna. Det är samma grund som i orden astrologi, astronomi och asteroid. Och just när det gäller skogsastern så kan man prata om astronomiskt stort antal blommor! Divaricatus betyder att den breder ut sig. Det vetenskapliga namnet Aster divaricatus är synonymt med Aster corymbosus och det nyare namnet Eurybia divaricata.

Aster jorden runt

Det finns ca 600 arter av aster. De flesta är perenna, många kommer ursprungligen från det vilda direkt in i trädgården. Olika asterarter växer naturligt i Europa, Asien, Nord-, Central- och Sydamerika samt södra Afrika.

John Tradescant d.ä. och d.y.

I handeln finns det varianter på den vita skogsastern, som t.ex. Aster divaricatus ’Tradescant’. Troligtvis kommer sortnamnet från far och son Tradescant, båda med förnamnet John, som var stora växtsamlare och tog många nya plantor från Nya världen till Europa på 1600-talet.

På Garden Museum i Lambeth Church vid Themsen i London kan man lära sig en hel del om de växter som Tradescants introducerade bl. a. många sorters aster, höstflox, rudbeckia och givetvis tremastarblomma Tradescantia.

Andra varianter av den vita skogsastern är ’Eastern Star’, ’Fiesta’ , ’Reiche Form’ och ’Snow Heron’.

Kuriosa

I det gamla Grekland använde man asterblad som rökelse för att skydda sig mot onda andar och för att skrämma bort ormar. Poeten Vergilius, född år 70 f.Kr. skrev en lång dikt om hur fantastiskt användbar astern är.

Gertrudes favorit

Trädgårdskonstens grand old lady, Gertrude Jekyll, hade den vita skogsastern som en av sina favoriter. Särskilt gärna planterade hon den tillsammans med den vårblommande hjärtbergenian, för kontrasten mellan bladen och för den långa attraktionskraften. Trots att den böjer sina gracila stammar i välgödslad jord, tyckte hon inte att den behövde stöd. Istället lät hon den bilda ljusa, mjuka kuddar, först med blommorna och därefter med fröställningarna.

Tips

Plantera den vita skogsastern framför högre perenner som t.ex. höstanemon, och låt den fylla upp med moln av vita blommor.

Sällskapsväxter

revsuga, Ajuga reptans ’Braunherz’, sorter höstanemon, Anemone tom. ’Robustissima’, hybr. ’Pamina’, ’Königin Charlotte’, sorter tovsippa, Anemone sylvestris
hjärtbergenia, Bergenia cordifolia, ’Baby Doll’, ’Bressingham White’, ’Rotblum’, ’Vinterglöd’, sorter bergormrot, Bistorta aff. ’Darjeeling Red’ kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla och ‘Jack Frost’, sorter sockblomma, Epimedium grandiflorum, versicolor, youngianum, sorter liten flocknäva, Geranium cant. ’Biokovo’, ’Karmina’ flocknäva, Geranium macr. ‘Ingwersen´s var.’ mongolisk näva, Geranium wlassovianum trädgårdsnäva, hybr. ’Pink Penny’, Rozanne’, ‘Patricia’ julros, Helleborus niger och H. orientalis, sorter alunrot, Heuchera ’Rachel’, ‘Obsidian’, ‘Midnight Rose’, sorter funkia, Hosta ’Francee’, ’Gold Standard’, ’Halcyon’ och låga sorter kärleksört, Hylotelephium/Sedum ’Matrona’, ’José Aubergine’, ’Carl’, ’Herbstfreude’, sorter skuggröna, Pachysandra terminalis stensöta, Polypodium vulgare höstflox, Phlox pan. ’Blue Paradise’, ’Ingeborg från Nybro’, ’Starfire’, sorter spetsmössa, Tiarella, sorter gullgröna, Waldsteinia ternata vintergröna, Vinca minor, sorter

Gräs

Oshimastarr, Carex oshimensis ’Evergold’ silverfryle, Luzula nivea storfryle, Luzula sylvatica randgräs Phalaris arund. ’Feesey’ vårälväxing, Sesleria heufleriana

Årets perenn 2014 Vårälväxing Sesleria heufleriana

En skir tuffing som inte invaderar sina grannar!

Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande! Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra. Skötselfri och intressant hela året. En perenn i tiden. En drömväxt helt enkelt!

Nu kommer den – våren!

Låt vårälväxingens tuvor öppna säsongen i trädgården tillsammans med vårlök som snödroppar, krokus och narcisser, med vivor, gulltörel och sippor, klotlök och andra alliumbollar. Omge den med alunrot, nävor och koreansk plymspirea för en effekt som sträcker sig långt fram på hösten. Den håller sin bladfärg långt in på vintern.

Vårälväxingen är en liten växt med ett starkt uttryck, som samtidigt bidrar till den naturliga stämningen i din trädgård. Eftersom vårälväxingens blad växer som en spiral, visar den täta tuvan upp ett elegant blågrönt färgspel som höjer sig över äldre blad.

Vårälväxingen är rekordtidig att blomma. Redan i mars-april kommer de första små dekorativa blåsvarta axen. Bladen är ca 5 mm breda med trubbiga spetsar, som om de vore avklippta med en barnsax.

Höjd blad: 30-40 cm. Blomax: 40-50 cm.

De tidiga blomhuvudena är svartvioletta med vitgula inslag. På slanka stjälkar fortsätter de att växa medan fröerna mognar. Vårälväxingen är ett lyckat exempel på hur fint det kan bli när man lyfter in en växt från naturen i trädgården.

När vårälväxingen vuxit i många år kan det bildas ett tomrum i mitten av tuvan. Enligt folktron tyckte man sig se att älvor dansat i ring just där älväxingen växte.

Den är frisk och stark och har inga direkta fiender bland insekterna. Blommorna är fina att torka.

… och i kruka förstås!

Vårälväxingen är dekorativ i kruka på våren med penséer och violer. T.ex. svarta violer, småblommiga penséer i styvmorsviolblå eller cognacsorange. Men även tidiga lökväxter som kritvita snödroppar, julrosor, sippor eller lungört, passar bra tillsammans med den blådaggiga grästuvan.

Vårälväxingen planteras t.o.m. i vertikalplanteringar/ växtväggar på grund av sin tålighet!

Var trivs vårälväxingen?

I sol eller vandrande skugga, i lä eller blåsiga lägen, i kalkhaltig, neutral och till och med sur jord! Den tål hetta och torka men utvecklas bäst med en mullrik jord och vattning vid behov.

Vårälväxingen tål nästan allt och är härdig i hela landet. Den är skötselfri, om man inte väljer att klippa bort överblommade blomstänglar.

Vårälväxingen passar i rabatter med naturlig look, i framkanter, i urnor, i grusbäddar och i stadsplanteringar. Plantera den för bladens form och färg, liksom för de små men dramatiska blomaxens effekt.

Från bergen i Transsylvanien in i trädgården

I naturen kan man hitta vårälväxingen i halvskuggiga och öppna skogsdungar i sydöstra Europa.

Leonardo Seslero, läkare och naturvetenskapsman som levde i Venedig, gav släktet Sesleria sitt namn. Han ägde en botanisk trädgård och var samtida med Carl von Linné. Just vår variant, Sesleria heufleriana, har blivit uppkallad efter baron Ludwig Ritter von Heufler som fann vårälväxingen i ungersk-österrikiska bergen i mitten av 1800-talet. Heufler var annars specialist på mossor, lavar och svamparter.

Vårälväxingen tillhör familjen Poaceae. Det finns 27 arter av Sesleria, de flesta från Balkans bergstrakter. Fyra varianter odlas för trädgårdsbruk. Utöver Sesleria heufleriana; Sesleria nitida, Sesleria autumnalis och Sesleria caerulea som också växer vilt i Sverige.

På engelska kallas den Blue-green moor grass.

På tyska Blaugrass eller Kopfgrass, på svenska även blåax och svartäxing.

Sällskapsväxter till Vårälväxing, Sesleria heufleriana

Över berg och dal

passar vårälväxingen, eftersom den tål torka bra men blir vackrare med både lite mat o dryck! Alltså något näringsrik jord samt vatten då och då. Plantera soligt i stenparti och torra områden.

 • röllika, Achillea ’Walther Funcke’, m.fl. sorter
 • ulleternell, Anaphalis triplinervis
 • anisisop, Agastache, sorter
 • stenkyndel, Calamintha nepeta, sorter
 • liten flocknäva, Geranium cantabrigiense, sorter
 • blodnäva, Geranium sanguineum, sorter
 • jungfrunäva, Geranium sang. var. striatum
 • gulltörel, Euphorbia polychroma
 • silverhavre, Helictotrichon sempervirens
 • kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’, m.fl sorter
 • lavendel, Lavandula, sorter
 • kantnepeta, Nepeta faassenii, sorter
 • kungsmynta, Origanum vulg. ’Compactum’
 • jungfruhirs, Panicum virgatum ’Heavy Metal’
 • backsippa, Pulsatilla vulgaris, sorter
 • stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’m. fl. sorter
 • kryddsalvia, Salvia officinalis, sorter
 • timjan, Thymus, sorter
 • gamander, Teucrium lucidrys

Dramatik i rabatt och kruka

grenaster, Aster lateriflorus ’Horizontalis’
revsuga, mörkbladig, Ajuga ‘Black Scallop’, ‘Braunherz’
kopparstarr, Carex buchananii
myskmadra, Galium odoratum
näva, Geranium ‘Espresso’ och‘wlassovianum’
alunrot, Heuchera ‘Obsidian’, ’Rachel’, ’Marmalade’ m.fl. sorter
klockvippa, Heucherella ’Stoplight’ m.fl. sorter
kärleksört, Hylotelephium ‘José Aubergine’, ‘Matrona’
kungsmynta, gulbladig, Origanum vulgare,sorter
lungört, Pulmonaria, sorter
blodtopp, Sanguisorba officinalis ’Tanna’
spetsmössa, Tiarella ’Sugar and Spice’ m.fl. sorter
viol , Viola cornuta ‘Molly Sanderson’, m.fl. sorter
purpurviol, Viola labradorica

Ett gräslandskap

Låt vårälväxingen visa upp sig och kompletteras av andra gräs:
kopparstarr, Carex buchananii
blåsvingel, Festuca glauca
tofsäxing, Koeleria glauca
jungfruhirs, Panicum virgatum, sorter
Mellanplantera med mattor av låga växter:
kattfot, Antennaria dioica
bergormrot, Persicaria/Bistorta affinis, sorter
fetblad, Phedimus/Sedum, sorter
citron- och backtimjan, Thymus, sorter

I gläntan

planterar du vårälväxingen mellan det vilda och det odlade, under träd, mellan buskar, där solen kommer till minst några timmar om dagen. Här är förslag på växter som kan sköta sig själva, kanske med en nedklippning på våren.
Sätt ut en bänk där du kan sitta och njuta!
rödskaftad daggkåpa, Alchemilla erythropoda
jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
lökväxter, Allium schoenoprasum, giganteus, m.fl. sorter
vitsippa, Anemone nemorosa, sorter
tovsippa, Anemone sylvestris
koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius
svartbräken, Asplenium trichomanes
fjäderastilbe, Astilbe simplicifolia, sorter
kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, sorter
mjölkklocka, Campanula lactiflora, sorter
fänrikshjärta, Dicentra formosa, sorter
sockblomma, Epimedium youngianum, sorter
liten flocknäva, Geranium cantabrigiense, sorter
trädgårdsnäva, Geranium ’Rozanne’
gillenia/trebladspira, Gillenia trifoliata
nejlikrot, Geum ’Lemon Drops’
humleblomster, Geum rivale, sorter
alunrot, Heuchera ’Schneewittchen’, m.fl. sorter
kärleksört, Hylotelephium/Sedum, sorter
rosenplister, Lamium ’Beacon Silver’, ’White Nancy’, ’Pink Pewter’
skönaster/fjäderaster, Kalimeris, sorter
kungsmynta, Origanum vulg. ’Compactum’
fingerört, Potentilla tonguei, P. megalantha,
P. tridentata ’Nuuk
’ m. fl. sorter
vintergröna, Vinca minor, sorter

Minivärld

I tråg eller kruka passar vårälväxingen tillsammans med lågväxande perenner som:
koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius
dvärgklocka, Campanula cochleariifoliam.fl Campanula
trädgårdsaurikel, Primula pubescens, sorter
bräcka, Saxifraga, sorter
taklök, Sempervivum, sorter

Meditation, lugn och balans

Vårälväxingen gör sig bra i massplanteringar.
I en avskalad miljö med sparsmakade färger och former kommer Årets perenn 2014 att dra till sig mycket uppmärksamhet vår och försommar. Samplantera med:
kattfot, Antennaria dioica, sorter
hybridfjällsippa, Dryas suendermannii
bronskotula, Leptinella pusilla
skuggbräcka, Saxifraga umbrosa ’Clarence Elliott’