Mästarrabatten

Mästarrabatterna är skapade för vanliga trädgårdar av mästare inom trädgård. Under tio års tid, 2005 till 2015 har en ny Mästarrabatt lanserats varje år.

Mästarrabatten 2015 Norrsken & Midnattssol

Min Mästarrabatt förmedlar en känsla av skimrande norrsken och midnattssol. Ett möte mellan vilt och stramt. Mellan det råa, grova och ljuva, sirliga.Mellan det svala nordiska, samisktestetiska och exklusivt purpurfärgade. Vacklande på gränsen mellan natur och struktur, lössläppthet och kontroll.

Mästarrabatten 2014 Enade vi stå -blommor blad och enar

Det är ett fint, för att inte säga överdådigt, mottagande som hyresgästerna i det ljusa huset med blå fönsterfoder får när de kommer hem. Runt hela entrépartiet breder Mästarrabatten 2014 ut sig. Här fyller den många kvadratmeter, men på en plats där utrymmet är mer begränsat går rabattförslaget lätt att förminska.Välj ut och använd delar, eller enbart ett mindre favoritparti! 

Det var just det där fina mottagandet som Stefan Mattson hade i sikte när han skapade sin Mästarrabatt. Gröna, blommande bostadsgårdar, som är inbjudande och välkomnande för dem som bor där, är ett av Stefans mål i det dagliga arbetet med att försköna utemiljön i flerbostadsområden.

Mästarrabatten 2013 VEDLUND -den dynamiska dungen

Mästarrabatten 2013 är något så ovanligt som en geografisk plantering. Den är att likna vid ett utsnitt av östra Nordamerikas lövskogsregion.

Här finns karaktärsväxter för området, som amerikansk strimlönn, fjärilsazalea, kanelsafsa och ljuvligt doftande blåflox. På marken ligger stockar, stubbar och grenar som lämningar efter träd som fallit. För den som följt Peter Gaunitz är de geografiska tankegångarna inte helt främmande. Detta är ett av hans inspi- rerande sätt att arbeta med teman i trädgården. – Då kan man ha östra Nordamerika här, Kina där borta och så vidare, säger Peter med en entusiasm som får det att framstå som självklart att stora delar av världen kan rymmas på en villatomt.

Mästarrabatten 2012 Skuggan av ett träd

Med Mästarrabatten 2012 vill Maria Arborgh visa att en rabatt kan vara en lättskött, dekorativ plantering snarare än den ständigt blommande komposition som många förstår med ordet rabatt. I skuggan av ett träd bygger på former, strukturer och kontraster. Formen på rummet och på ytorna betyder lika mycket som formen på växterna.

Därför ser den här Mästarrabatten lite annorlunda ut än sina föregångare. På skissen över I skuggan av ett träd ser du hela Marias trädgårdsrum. Vad som sedan är Mästarrabatten är lite upp till dig själv att bestämma. Maria har valt att lägga störst fokus på mittpartiet, det som avslutas med en katsura i vartdera hörnet. Men att detta parti ser ut just som det gör beror på att det samspelar med trädgårdsrummets övriga delar.

Mästarrabatten 2011 En plats i solen

Trädgården går idag under benämningen ”Kretaträdgården” där växternas placering, materialval och växtval inspireras av naturliga förhållanden på Kreta. Här återfinner vi karga, solstekta växtmiljöer med en mångfald av blom- och blad- former som blandas med varandra. Färgerna går mestadels i grått, gult och lila. Växterna är alla solälskare, torktåliga och aromatiskt krydd- iga. Växtmaterialet är placerat på ett sätt som gör att träd- gården känns naturlig och där växternas inbördes former och färger kompletterar varandra. Öarna av växter omges av ett grått rundat singel.

Mästarrabatten 2010 Helenas hörna

Helenas hörna är en välstämd symfoni av färger och former. Här samspelar bladverk i skim- rande vinrött, grönt, gyllenbrunt och vitbrokigt. Gräsets långa, smala bladprofil lyfts fram av andra växters rundade, flikiga och sammansatta bladformer. Och vice versa, i ett möte som alla vinner på.

Från tidig vår till sen höst finns det alltid något som blommar i rabatten. Blommorna går ge- nomgående i vitt, rosa och violett, färger som stämmer väl överens med rabattens alla stiliga bladverk. Först ut är lökväxterna: fylld snödroppe, vit pärlhyacint och tre sorters tulpaner. Sen blommar klematis, liten pärlrönn, fläder och aklejor. De följs av en hel rad perenner under sommaren, tills blomningssäsongen avslutas med höstanemon och höstsilverax.

Mästarrabatten 2009 Solbacken

I rabatten Solbacken kontrasterar det vilda mot det kultiverade. I min trädgård är den en mild övergång från huset med dess uteplats till den omgivande naturen. Rabatten har vildflorkaraktär som framhävs av alla kontrasterande blomformer. Här finns runda blombollar, blomspiror, knappformade blommor och skyar av småblommor.

Silvriga, sträva gröna och rödtonade blad samverkar med stäppsalvians svarttonade stjälkar. Prydnadsgräsen vajar i vinden och skänker liv året om. Perennerna är planterade med många exemplar av samma sort och arrangerade i långa drivor för att skapa lugn och harmoni.

Ett buskage av enar bildar en mörkgrön bakgrund till rabatten. Buxbomsklot kantar gångstigen i framkanten. Dessa vintergröna växter ger en formstark struktur under vinterhalvåret. Tillsammans med halmgula prydnadsgräs, silvergrå överlevare och torkade bolltistlar är de en vacker vinterkomposition.

Mästarrabatten 2008 Ormbunkar & Vänner

Vackra bladverk håller stilen hela säsongen

Därför är det så suveränt med en rabatt som framför allt bygger på blad. Det gör Mästarrabatten 2008! Blad i olika former, färger och strukturer gör den vacker, spännande och kontrastrik från vår till höst.

Skira ormbunksblad, kraftiga funkiablad, mustigt mörkröd fläder och skimrande rododendron är bara några exempel på variationen i rabatten. Glänsande, mörkgrön idegran ger dessutom värdefull vintergrönska.

Mästarrabatten 2007 Friväxande häckbuskage

Äppelblom, syren och rosor…

Tre ljuvliga blomdofter som möts och avlöser varandra i Mästarrabatten 2007. Men här finns mycket mer att upptäcka. Folke Mattssons livsglada häckbuskage är ett färgstarkt, blommande skådespel som bjuder på överraskningar och nya intryck hela året. Buskar, perenner och blommande lökväxter samspelar i en harmonisk helhet, som får höjd och karaktär av rabattens enda träd – en välformad silveroxel.

Häcken blommar från tidig vår till högsommar. Först ut är ett par av de riktigt tidiga lökväxterna. Mattor av vintergäck och snökrokus lyser i solgult och violett redan i mars-april. Kopparhäggmispeln är snabbast bland buskarna. Tusentals vita blommor spricker upp i samma veva som de nya, kopparfärgade bladen. Blommor och blad förstärker varandras skönhet. Kungsängslilja, daggros och koreatry avslutar häckens blommande fas.

Mästarrabatten 2006 Välkommen hem

Planteringsråd

Välkommen hem lyckas bäst och blir vackrast i soligt eller halvskuggigt läge. Jorden bör vara normalfuktig och väldränerad. Vid planteringen ska den vara ogräsfri, genomgrävd och porös till minst 30 cm djup. Där du ska plantera buskar får du gräva och luckra djupare i vida cirklar. Blanda ner rikligt med kompostjord eller annat mullrikt material i jorden. Se till att rotklumparna är fuktiga. Plantera så att klumpens övre del kommer någon cm under jordytan. Vattna i samband med planteringen.