Perenner och klängväxter

Här finns tips och råd om perenner och klängväxter

 • Beskärningsgrupper Klematis

  Det är egentligen inte så svårt bara, du lyckas lägga på minnet när din klematis brukar blomma. Utifrån detta delar man in beskärningen av klematis i tre huvudgrupper.

 • Hemerocallis - Daglilja

  Den vackraste, mest variationsrika av alla perenner är lättodlad i hela vårt långa land. Som limefärgade tungor sticker de första bladen upp ur den kalla marken. Hela sommaren bildar de täta dekorativa bladruggarna en fin formkontrast i rabatten. Och ovanpå detta kommer blommorna!

 • Klematis

  Klematis kan ha i princip vilka färger och former som helst, elegant småblommiga eller bära magnifika jätteblommor. Vissa sorter blommar tidigt, andra sent. Somliga bjuder på ytterligare ett förtjusande flor senare under sommaren, medan andra blommar i princip från försommar till höst.

 • Pioner

  Pionen trivs på mullrik, lite tyngre lerhaltig jord som är väldränerad. Platsen bör vara solig med vandrande skugga eller halvskugga, blommorna står längre då än om den står i full sol. Mark, jord, näringsförhållanden och pH-värde, sol och skugga inverkar alltid på plantan och särskilt färgen på blomman.

 • Plantera vindruvor

  Det är viktigt att hitta en varm, solig och vindskyddad växtplats till druvorna. Helst ska de spaljeras mot en södervägg. Det gäller att hitta en växtplats med så många soltimmar som möjligt.

 • Skötsel och underhåll av perennaplanteringar

  Klipp ner alla vissna växtdelar från i fjol. Låt allt ligga kvar i rabatten men klipp det i småbitar först så fungerar det som jordförbättring.

 • Sparris

  För många av oss är sparrisen en utsökt delikatess som kan användas till mycket. Så varför inte odla egen sparris som skördas under vår och försommar. Det krävs lite förarbete för att lyckas men sen kan du skörda egen sparris under en lång tid framöver. De uppvuxna plymerna är dessutom mycket vackra.